donderdag 21 juni 2007

Giovanni: 'Onze huiszwaluwen'


Sinds een viertal jaar wonen er onder onze dakgoot huiszwaluwen. (zie de foto bovenaan links, in het heldere vakje) Het nest brokkelt elk jaar een beetje af, maar wordt telkens weer deskundig heropgebouwd. De kleurverschillen van het nest markeren duidelijk uit welk jaar het gerestaureerd gedeelte dateert. Echt !

Bovendien, onze welgekome gasten durven onder onze pannen al eens te rampetampen of een partijtje vossen en dan komen daar logischerwijze jongskes van. Soms tot twee nesten op een seizoen. (Of het dan om hetzelfde koppeltje gaat, dat weet ik niet, ik durf het te betwijfelen)
Kom, het is altijd een belevenis om de jonge nestvlieders gade te slaan als ze voor het eerst het nest verlaten.

Dit jaar deelt ons gemeentebestuur voor het eerst subsidies uit voor inwoners die een zwaluwnest in stand houden. Uiteraard doen we dat. Veel last hebben we er immers niet van, behalve dan de kakjes op de oprit. In Zele zouden er enkel in onze wijk, Huivelde, nog zwaluwnesten te vinden zijn. Dat is tenminste wat we ons hebben laten vertellen door de ambtenaren van het gemeentebestuur en deskundigen van de provincie.

Vandaag kwam het gemeentebestuur ons nest keuren of het wel in aanmerking komt voor subsidie. En ja hoor, goedgekeurd. Bovendien zouden er in ons nest huiszwaluwen wonen. 'Het enige nest dat tot op heden in de gemeente werd aangetroffen', vertelde men ons. 'Nesten met boerenzwaluwen zijn er meer te vinden.' Huiszwaluwen zouden enkel witte dakgoten uitkiezen. Vreemd, niet ?

We hebben dus, met andere woorden, een uitzonderlijk nest aan onze dakgoot hangen.

Ons provinciebestuur onderneemt acties om provinciegenoten, via informatiesessies in wijken, het belang van het instandhouden van een nest bij te brengen. Desgevallend kunnen er ook, voor wie vragende partij is, mestplankjes onder de nesten aangebracht worden en/of kunstnesten bijgehangen worden. De provincie vroeg ons om eventueel onze ervaringen te delen met mogelijke geïnteresseerden. Dat doen we uiteraard met graagte.
Als u dit leest, zijn we daar trouwens al een beetje mee bezig.

Geen opmerkingen: