zaterdag 24 mei 2008

Giovanni: 'Bobbejaan'

Ik ben een viertal uur niet aanspreekbaar geweest gisteren.
Of ik daar een goede reden voor had ? Niet echt. Ik had een cd gekocht. De nieuwste, en tevens eerste in 35 jaar, van Bobbejaan Schoepen. Verklaar me gerust gek, maar ik was er kapot van.

Een beetje voorgeschiedenis is hier misschien wel op zijn plaats.
Toen ik nog een kleuter was, ondertussen zowat dertig jaar geleden, was er geen K3, geen Samson en Piet Piraat. CD's waren er al evenmin. Sprookjesplaten, ja, dat wel. En 'Kinderen voor Kinderen'. Daar zat, vond ik toen al, de mot in. Tja, wat draai je dan als kleuter op je mono pick-up'je ? Na de dertigste keer 'Assepoester', en 'Vrouw Holle' heb je het wel gehad. Zelfs al werd dat door Paula Semer verteld. (Lees op deze blog ook: 'Paula')

Na een bezoek aan Bobbejaanland en bijgevolg een optreden van Bobbejaan zelf te hebben meegemaakt wou ik als vijfjarig kortebroekknaapje een LP van de cowboy uit de Kempen. Ik was er ineens wild van. De man speelde op zowat alle instrumenten, schuifelde en jodelde erop los en bracht tussendoor de hele zaal aan het lachen. En dat deed hij, heb ik van horen zeggen, tot acht keer per dag, telkens drie kwartier lang.

Dat jaar waren de klokken van Rome me welgezind. Op een zonnige voorjaarsmorgen in Hastière lag op de talud voor onze chalet een dubbelelpee. En chance, voor het eerst in tijden hadden mijn ouders erop aangedrongen om mijn platendraaiertje mee te nemen naar de Ardennen. Toeval ! Mijn ouders hebben het geweten: een week lang 'Eerbied voor jouw grijze haren', 'k Zie zo geren mijn duivenkot', 'Koetje Boe', 'De Jodelende Fluiter' en 'Lichtjes van de Schelde'. Bobbejaans 24 grootste successen. De plaat heb ik jarenlang beluisterd. Achteraf is ze, met de opkomst van de cd in de vergelteheid geraakt, maar de teksten ken ik, zoveel jaren na datum, nog allemaal uit mijn hoofd.


Bobbejaan werd deze week 83. En daar hoorde een nieuwe cd bij, een initiatief van zoon Tom. Ik heb een tijdje getwijfeld om hem te kopen, maar toen ik de hoes zag was ik verkocht. Prachtige foto's (van Stephan Vanfleteren) en al even prachtig artwork, door Daan. 'Als de muziek even goed is', dacht ik in de winkel, 'kan het niet fout gaan.'

En of ! Op de cd staat nieuw materiaal van Bob en nieuwe versies van oude liedjes. 'Lichtjes van de Schelde' werd uitgekleed, uitgebeend tot het bot. Zelden zo een intens lied gehoord. Je hoort een oude man, die een zware ziekte achter de rug heeft, met een enorme breekbare stem. Met Axelle Red zingt hij 'Je me suis souvent demandé', met Geike Arnaert 'Le temps des cerises'. Het laatste roept herinneringen op aan Gainsbourg en Birkin. Van het eerste onthoud ik, naast de pracht van de muziek, de formidabele zin 'Je me suis souvent demandé comment il se fait qu'un maçon n'a presque jamais sa maison.'
Als je ziet wie de band van Bobbejaan vormt, weet je dat je je aan iets mag verwachten: Lars Van Bambost (Noordkaap, Novastar) en Fritz Sunderman (zoon van Freddie Sunder en zelf bekend van onder meer Laïs), om er maar twee te noemen, allebei op gitaar. Ze tillen mooie liedjes als 'Ik geloof', 'In de schaduw van de mijn', 'Monsieur le vagabond' en 'Paardenhoofdstel' naar een bijzonder hoog niveau. Daan doet hetzelfde met 'Flower of Shanghai'.
Echt beklijvend wordt het als Bobbejaan 'Een koude wind waait' inzet, of in het laatste nummer, 'Verankerd', zijn ziekte en het oud zijn bezingt. Ondanks zijn ouderdom zingt de man heel toonvast, fraseert hij heel mooi. Tegelijk hoor je zijn stokkende adem in de mondharmonica.

Ik heb in geen jaren een betere Nederlandstalige cd gehoord. Bobbejaan nam hem op in zijn kleedkamer in Lichtaart, met vijf muzikanten. In deze Bobbejaan hoor ik Aznavour, Henri Salvador, Johnny Cash en Brel. (Brel speelde destijds lange tijd het voorprogramma van Bobbejaan in de Ancienne Belgique. Legendarisch - én profetisch - zijn de woorden van Schoepen geworden: 'Ge zoudt beter wa minder smoeren, Jacques !')
Heel eerlijk allemaal. En zoon Tom, die ontpopte zich als een producer van het beste soort.

Waarom ik zo van mijn melk was, bij de eerste beluistering, gisteren, daar ben ik nog niet uit.
Was het de confrontatie met de liedjes uit mijn eerste jeugdjaren ? Of was het het besef dat een oude rakker van 83 onze generaties moet leren hoe een liedje écht in mekaar zit en hoe dat ambachtelijk moet gemaakt worden ?
Ik gok op beide.

Op Youtube kan je de clip van 'Le temps des cerises' bekijken en beluisteren, klik hier !

3 opmerkingen:

José Delameilleure zei

Giovanni
eigenlijk is Bobbejaan de Vlaamse Johnny Cash. Muziek die eigenlijk jong en oud (en alles daartussen) al jaren aanspreekten blijft aanspreken. Maar Johnny Cash heeft het voordeel dat hij in het Engels zingt, en dan mag je het goed vinden. Nederlandstalige versies krijgen meer scepsis mee.

josé

Anoniem zei

Nu ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar deze plaat. Een dezer hol ik naar de winkel.

Filip

Giovanni zei

Zelden dat ik op een blogbericht zoveel reacties kreeg.

Een aantal deed dat niet rechtstreeks op deze blog maar wel via mail:

- Bobbejaan is een grote 'meneer'
- Schoepen heeft liedjes geschreven waarvan er enkele de de geschiedenis zullen overleven,...µ

in het bijzonder was ik heel gelukkig met de reactie van Tom Schoepen:
'Jouw tekst doet ons veel plezier, ik heb hem naar heel de familie gestuurd.'