zaterdag 15 september 2007

Giovanni: 'Onze kruidentuin'

Een grote tuin hebben we niet, maar langsheen het grasperk benutten we hem zo veel mogelijk om kruiden en aanverwante te telen. Eigenlijk komt het erop neer dat we in plaats van louter sierplanten de tuin hebben opgesmukt met planten waar we ook in de keuken iets aan hebben, of medicinaal. In alle bescheidenheid, in de zeven jaar dat we hier wonen hebben we hierin een zekere ervaring opgedaan. Omdat het altijd leuk is om ervaringen uit te wisselen kan je hieronder een lijst terugvinden met de planten die we momenteel in onze tuin hebben staan of dit jaar hebben gekweekt. Met vragen over de teelt en het culinair gebruik kan ik enigszins helpen, Els weet heel wat over medicinale toepassingen (zalfjes, thee, tincturen,...). Als je zelf tips hebt, vernemen we die graag.

Kruiden
Aloë Vera (is kapot gegaan), Alsem, Anijs, Basilicum (Kaneelbasilicum, Genovese, fijnbladige, Dark Opal), Bieslook, Bonenkruid, Dille, Dragon, Engelwortel, Heemst, Kamille, Koriander, Kaasjeskruid, Kerrie, Kervel (gewone en doorlevende of Roomse), Laurier, Marjolein, Melisse, Munt (gewone, Watermunt, Pepermunt, Marokkaanse), Oregano (gewone en compacte), Peterselie (gewone en grootbladige), Pimpernel, Rozemarijn, Salie, Sint-Janskruid, Tijm (gewone en Citroentijm), Tuinkers, Venkel, Zuring

Eetbare bloemen
Oost-Indische kers, Kaasjeskruid, Bernagie, Goudsbloem, Viooltjes

Bessen/ fruit
Bosaardbeien, Aalbessen (witte en rode), Moerbei, Stekelbessen, Frambozen, Braambessen, Appel (laagstam Red Elstar), Rabarber

Exotisch
Appelsien, Pistache, Vijgenboom, Olijfboom

Groenten
Diverse soorten sla, tomaten, radijzen, witte wortelradijs, keukenraap, savooikool, witte kool, rode kool, (winter)spinazie, augurken, andijvie

Geen opmerkingen: